El riu Fluvià neix al Collsacabra i travessa la Garrotxa fins a Sant Pere Pescador, esdevenint un element fonamental del paisatge i la biodiversitat. La seva salut ecològica és essencial per al benestar de les comunitats humanes i la conservació dels ecosistemes naturals
A més a més, és reconegut com el riu amb més capacitat de ser regenerat i restaurat d’Europa. Davant l’oportunitat i la corresponsabilitat de ser una experiència pionera en la renaturalització del riu i conscients del potencial del Fluvià impulsem Simbiosi Fluvial, una aliança d’organitzacions que creiem en la regeneració de la conca hidrocomunitària del riu Fluvià
La Cooperativa sense ànim de lucre Resilience Earth lidera el projecte “Simbiosi Fluvial”, amb l’objectiu de regenerar hàbitats prioritaris i conservar espècies en perill com el cranc de riu de potes blanques, la llúdriga i el turó.
L’Agrupació Naturalista de la Garrotxa participa en projectes de restauració ecològica i seguiment de l’estat dels ecosistemes fluvials a la Garrotxa.
L’associació Silene és una organització ambiental fundada per Josep Maria Mallarach, exdirector del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que treballa en la conservació de paisatges i ecosistemes.
L’Associació Hàbitats coordina la xarxa de voluntariat al voltant del riu Fluvià, reunint persones, escoles i entitats per treballar plegats en la conservació i millora dels ecosistemes fluvials. Aquesta xarxa activa col·labora en tasques de restauració del bosc de ribera i les vernedes, protegeix espècies amenaçades com la llúdriga, el turó, el cranc o la nàiade, i participa en projectes de ciència ciutadana per monitoritzar la qualitat de l’ecosistema i la biodiversitat del riu. A través de formacions, acompanyament tècnic i un seguiment constant, l’associació assegura que cada acció del voluntariat sigui eficaç i que tots els participants comptin amb els coneixements i recursos necessaris per a contribuir positivament a l’entorn. La coordinació de la xarxa no només optimitza els esforços, sinó que fomenta el treball comunitari i el compromís col·lectiu per la conservació del Fluvià.
Els municipis i entitats vinculades al Fluvià
Des del seu inici, Simbiosi Fluvial compta amb el suport de més de 20 municipis i entitats. El 19 de desembre de 2024 a Can Trona es va formalitzar el suport dels següents municipis, administracions i entitats:
L’any 2024 el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya va presentar una convocatòria per finançar projectes de gestió d’espais naturals protegits que millorin l’estat de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat. Un dels projectes beneficiaris és “Simbiosi Fluvial, regeneració i custòdia del riu Fluvià”, liderat per l’entitat Resilience Earth SCCL.
L’any 2024 l’Ajuntament d’Olot va donar suport econòmic a les accions dutes a terme dins el municipi.